PATATES BRAVES
PATATES BRAVES... Your favourite tapa!
Het belangrijkste ingrediënt is de saus, dat niet een tomatensaus is! Er zit zelfs geen enkele tomaat in de saus. Gebruik smakelijke, nieuwe aardappelen, en een goede, niet te sterk smakende olijfolie. Serveer deze tapa medium warm.
▢ 4 grote nieuwe aardappelen, snijd deze in vierkantjes of in stukken van 3x3 cm. ▢ 2 theelepels zoete paprikapoeder ▢ 2 theelepels spicy paprikapoeder (pimentón picante) ▢ 1 theeleper witte peper ▢ 1 medium grote ui ▢ +/- 100 ml good olive oil, niet te sterk smakend ▢ 100 gr bloem ▢ 400 ml hete kippenbouillon. Een bouillonblokje is ook prima, alhoewel verse bouillon wel lekkerder is. De bouillon moet in ieder geval heet zijn anders krijg je klontjes in de saus. ▢ Zout naar smaak ▢ Olijfolie om in te bakken.
bereiding
Kook de aardappelstukjes ongeveer 4 minuten en voeg een klein beetje zout aan het water toe. Kook de aardappel zéker niet te zacht. Haal de aardappelstukjes uit het water en laat ze drogen. Doe dit voordat je aan de saus begint. Verhit de olie op laag vuur, de ui fijnsnijden en fruit deze ongeveer 4 minuten in de olie. Voeg een snufje zout en peper toe schep alles door elkaar voor ongeveer 1 minuut. Voeg de 2 paprikapoeders tijdens het roeren toe. Meteen daarna beetje bij beetje de bloem toevoegen, blijf omscheppen/roeren voor ongeveer 1 minuut en voeg al roerend de kippenboullion toe. Verwarm de saus op laag vuur voor 8/10 minuten, roer afentoe door. Doe daarna de saus in de blender voor +/- 30 seconden...Klaar!
Bak de aardappelstukjes in ruim olijfolie (de olie moet de aardappelen bijna bedekken) Belangrijk!: de eerste 5 minuten op middelhoog vuur bakken, de laatste 2 minuten op hoog vuur. De patates mogen niet te bruin worden. laat de aardappelstukjes uitlekken op keukenpapier, laat ze 10 minuten afkoelen op een niet te diep schaaltje en giet de saus erover... Heerlijk! 🥔 🫑🧂🥣